maanantai 1. joulukuuta 2008

Vicky Christina Barcelona

Ihan kiva.

Tai siis. Kaikin tavoin hyvä ja "vankka" elokuva, monta hauskaa kohtaa, monta muuten fyysillisen reaktion aikaansaavaa juttua.

Tämä elokuva oli fantasiaelokuva, samalla tavalla kuin There Will be Blood on action-elokuva.

Eli siis TWBB näyttää koko ajan jotakin fyysistä työtä, kaivamista, vetämistä, rakentamista, hakkaamista. Samoin VCB esittelee koko ajan fantasiota: Gaudin arkkitehtuuria, purjehtimista espanjan rannikolla, tummaa ja hävytöntä (ja umpirikasta) espanjalaista taidemaalaria, jonka isä on runoilija (tavallaan), jolla sattuu olemana lentolupakirja ja punainen avoauto, ja joka tekee amerikkalaisille turisteille hävyttömiä ehdotuksia; toisaalta myös Scarlett Johansson ja Penelope Cruz muhinoimassa...

Elokuva on siis silkkaa mehustelua, ja sellaisena toimivaa. Mitään kotiinviemisiä ei oikein ole.

Yksi mahdolinen luenta olisi lukea tätä Match Pointin anti-elokuvana: VCB käyttää monia samoja aineksia ja motiiveja, mutta ympärikäännettynä tavalla tai toisella. Myös Scarlett Johansson on molemmissa läsnä. Ja elokuvien teematkin ovat käänteisiä: Match Point kertoo sosiaalisen nousun kaiken alleen jyräävästä vaikutuksesta, VCB taas... no ainakin tavallaan yrityksestä irtautua porvarillisesta yhteiskunnasta.

Eli ihan okei elokuva :). Myös tässä oli hyvä, osin vieraannuttava kertojanääni ja tiettyjä kuvauksellisia ratkaisuja, jotka tossa trailerissakin näkyvät. Oikeastaan koko elokuva muistuttaa merkittävästi novellia, sekä rakenteelstaan että teeman käsittelyltään ja rajaukseltaan.

1 kommentti:

david santos kirjoitti...

Brilliant! I know Barcelona!
Have a nice weekend.